Drożdże z genem niesporczaka wróciły na Wydział

Fot.: Axiom Space/ESA/NASA/POLSA (zdjęcie objęte jest prawami autorskimi ESA)
Polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski z payloadem eksperymentu Yeast TardigradeGene na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) podczas misji Axiom Mission 4.


W nocy z 17 na 18 lipca na nasz Wydział powróciły drożdże zawierające gen pochodzącego od niesporczaka – mikroskopijnego bezkręgowca znanego z niezwykłej odporności na ekstremalne warunki środowiskowe, w tym skrajne temperatury, promieniowanie i brak wody.
Przed nami intensywna seria eksperymentów w ramach projektu Yeast TardigradeGene, których celem jest określenie, w jaki sposób obecność tego genu wpływa na przeżywalność i właściwości komórek drożdżowych. Szczególne zainteresowanie budzi ich potencjalna zdolność do przetrwania w warunkach analogicznych do tych, jakie panują poza Ziemią.
Z niecierpliwością czekamy na wyniki i możliwe wnioski, które mogą przyczynić się do rozwoju badań nad biologiczną odpornością organizmów oraz ich przyszłym zastosowaniem w biotechnologii i eksploracji kosmosu.


Yeast TardigradeGene returns to Earth
On Monday, 14 July, weather permitting, the Dragon capsule is scheduled to undock from the International Space Station, beginning the return journey of the Axiom Mission 4 astronauts to Earth. Astronaut Sławosz Uznański-Wiśniewski supervised the Yeast TardigradeGene experiment throughout the mission. He placed the payload containing the yeast culture in the Columbus module, and we can see him during the payload transfer operation in a photo taken by Peggy Whitson (mission commander).
The Yeast TardigradeGene experiment is being carried out by a consortium of three universities: the University of Szczecin (project coordinator), the Adam Mickiewicz University in Poznań and the University of Silesia in Katowice. It is one of 13 experiments of the first Polish scientific and technological mission to the orbital laboratory – Ignis.
Photo: Axiom Space/ESA/NASA/POLSA (photo copyright ESA)
Polish astronaut Sławosz Uznański-Wiśniewski with the Yeast TardigradeGene experiment payload on the International Space Station (ISS) during the Axiom Mission 4.

W eksperymencie (akronim: Yeast TardigradeGene), który zostanie przeprowadzony na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (International Space Station – ISS), przetestowane zostaną drożdże genetycznie zmodyfikowane w wyniku włączenia w ich genom genu niesporczaka. Gen ten jest odpowiedzialny za syntezę białka mitochondrialnego nazywanego AOX i wiązanego z odpornością niesporczaków na ekstremalne warunki środowiskowe. W tym przypadku zostanie zbadany wpływ AOX niesporczaka na przeżywalność komórek drożdży w warunkach mikrograwitacji panujących na ISS. Otrzymane wyniki będą istotne dla określenia możliwości użycia tak zmodyfikowanych drożdży jako biofabryk na Marsie czy Księżycu, czy też w trakcie podróży kosmicznych.

Niesporczaki, jak wiadomo, cechują się bardzo dużą odpornością na skrajne warunki siedliskowe i w związku z tym zakłada się, że dzięki ich genom przynajmniej część tej odporności mogą „przejąć” komórki innych organizmów, w tym drożdży.

W skład zespołu realizującego projekt wchodzili: ze strony Wydziału Biologii UAM prof. Hanna Kmita, dr hab. Andonis Karachitos, prof. UAM Nina Antos-Krzemińska, prof. UAM Łukasz Kaczmarek oraz dr Anna Kicińska; z Instytutu Fizyki Uniwersytetu Szczecińskiego prof. Ewa Szuszkiewicz (koordynator projektu) i prof. US Franco Ferrari, z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach prof. UŚ Izabela Poprawa.

Czytaj dalej na Uniwersyteckie.pl: Niesporczaki w kosmosie. Eksperyment z UAM w drodze do ISS!

Źródło zdjęcia: https://brandfolder.com/axiomspace/missions/#!asset/m74rpbb84vg8mw8cx65btz7x

Film: https://poznan.tvp.pl/87026085/niesporczaki-drozdze-z-poznania-poleca-w-kosmos